Avokádo

Avokádo je ovoce, které pochází z jihoamerických tropů, odkud se rozšířilo do Austrálie a Indie a v 17. století do Evropy. Roste na stromech střední výšky s hustými korunami. Plody jsou velké tmavozelené, lesklé, hruškovitého tvaru a často hrbolaté. Každý obsahuje obrovskou pecku a pod kožovitou slupkou menší množství zelenožluté dužniny. V naší gastronomii se výrazněji začalo objevovat až po roce 1989.

Avokádo obsahuje až 30% organických tuků, dále je velmi bohaté na vitamíny A, B1 thiamin, B3, B5 kyselinu pantothenovou, C, E, K, a H. Z minerálů obsahuje železo, měď, magnesium, vápník, fosfor a draslík.
Doporučuje se při kardiovaskulárních problémech, nemocech nervového systému, k regeneraci poškozených jater, při nemocech ledvin a močových cest; také těhotným ženám pro zdravý vývoj plodu a dětem. 

Při nákupu vybíráme dobře vyzrálé, avšak hlavně zdravé plody. Ty případně doma ještě necháme v pokojové teplotě 2 – 4 dny dozrát. Je možné je také vložit do papírového sáčku, což dozrání urychlí. Avokádo by nemělo být skladováno při nižší teplotě než 10°C.

Před zpracováním plody avokáda dobře omyjeme teplou vodou, poté podélně rozkrojíme a opatrně vyjmeme pecku. Lžící vydloubeme dužninu, kterou ihned zakapeme citronem, aby nám nezešedla a nezhořkla. Z vydlabané dužniny můžeme připravit skvělé předkrmy, pomazánky, pasty a dresinky do listových salátů, a to i v kombinaci s tropickým ovocem.

Já sama avokádo vřele doporučuji, ráda jej konzumuji v různých podobách, doma jsme jej zkoušeli přidávat i do těsta při výrobě domácího chleba. 

Ingredience

zralá avokáda – vypeckovaná a oloupaná

4 malá zralá rajčata nakrájená na kostičky a zbavená pecek

5 polévkových lžic čerstvých listů koriandru nasekaných na kusy

3 polévkové lžíce najemno nasekané cibule

1 utřený stroužek česneku

1 až 2 papričky jalapeño nakrájené na kousky

Šťáva z jednoho citronu

1/2 čajové lžičky soli

Postup

Do mísy vložte kusy avokáda a vidličkou je rozmačkejte na pastu, ve které však nechejte malé kousky. Pasta by neměla být zcela hladká. Poté jen přidejte všechny ostatní suroviny a s avokádovou pastou je důkladně promíchejte. Guacamole je hotové!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů