Vánoce jsou za dveřmi. Ve většině domácností to už touto dobou nádherně voní vanilkovými rohlíčky, čerstvými perníčky, placičkami, lineckým, vínovým pečivem, čokoládovými sušenkami a dalším oblíbeným vánočním cukrovím. Bojíte se, že neodoláte, a zase se o letošních Vánocích nacpete k prasknutí?
Pokud připravíte vánoční cukroví podle těchto receptů, můžete být klidní. Nejenže hostům podáte chutné a neotřelé cukroví, ale také zohledníte jejich zdraví"
Až 75 % zdravotních rizikových faktorů jsme schopni ovlivnit prostřednictvím pestré vyvážené stravy a zdravým životním stylem. Výživa přitom hraje největší roli. Lze ovlivnit obezitu, diabetes 2. typu i vysoký krevní tlak. Klíčové zásady napříč kontinenty jsou si blízké. Výživová doporučení specialistů i odborníků se velice liší, nicméně nemyslím, že by byla nějakým způsobem úplně mimo, nebo milná, důvedem je spíše to, že pro každého člověka platí něco jiného. Každý jsme individualitou a obecné fráze nefungují ani zde.
Při konzumaci sladkého dochází k rychlým výkyvům glykemie v těle. „Za vyrovnáváním hladiny krevního cukru v krvi stojí inzulin, hormon slinivky břišní. Při konzumaci velkého množství cukru inzulin zareaguje tak, že odstraní velké množství cukru z krve, což se projeví okamžitým propadem, na jehož základě mozek vyvolá paniku a začne vyžadovat více glukózy. To způsobí, že jedinec začne mít potřebu...
Vitamín C stabilizuje mozkové funkce a je ideálním osvěžovačem našeho duševního stavu. Zkuste si po alkoholovém večírku dát 2 g přírodního céčka, nebo zkuste užít přírodní vitamín C před spaním, uvidíte sami, co to udělá. Vášnivý výbuch citů, zoufalství, agrese, vzteku, rozčilení, žárlivosti nás stojí během dvaceti minut až 300 mg vitamínu C.
Kdo by neznal chutné a sladké borůvky? Nejedná se však pouze o keř nesoucí vynikající ovoce, brusnice má také mnohé léčivé účinky. Nízké a hustě rozvětvené keříky s modře zabarvenými plody hojně rostou v evropských lesích od června až do září. Jsou pradávným zdrojem energie a důležitých vitamínů. Do Evropy se pravděpodobně rozšířily od amerických indiánů.
Avokádo je ovoce, které pochází z jihoamerických tropů, odkud se rozšířilo do Austrálie a Indie a v 17. století do Evropy. Roste na stromech střední výšky s hustými korunami. Plody jsou velké tmavozelené, lesklé, hruškovitého tvaru a často hrbolaté. Každý obsahuje obrovskou pecku a pod kožovitou slupkou menší množství zelenožluté dužniny. V naší gastronomii se výrazněji začalo objevovat až po roce 1989.