Stačí malé změny a pocítíte velký rozdíl. Přesně to je případ i dietního bramborového salátu. V zásadě je totiž zdravý – vždyť obsahuje samou zeleninu a když to s ním nepřeženete, je vše v pořádku. Háček nastává v přidání majonézy, která má velké množství tuků. Ukáži vám, jak z něj udělat zdravější přílohu.
Snadné tipy, jak odlehčit bramborový salát
Brambory, průměrný Čech jich ročně zkonzumuje na 70 kg, což už je panečku slušná porce. Přitom domovina této oblíbené plodiny nenáleží Česku, nýbrž jižní Americe, odkud ji do Evropy přivezl Krištof Kolumbus. Zprvu se jednalo o vyhlášenou pochoutku, kterou vyhledávaly především zámožnější vrstvy. Posléze, když se jimi začala zkrmovat prasata, dává od nich panstvo ruce pryč. Až střídající se hladomory otevírají bramborám doširoka dveře, aby je na piedestal popularity umístila také Marie Terezie. Ta nechala okopaninu dovézt z Pruska a uložila kněžím za úkol hlásat o nich obyčejným lidem. Často se pak takovému duchovnímu přezdívalo bramborový kazatel.
Zmínku o regulérně prvním českém bramborovém salátu, servírovaném k smaženému kaprovi, spojujeme s rokem 1924, kdy se objevuje v díle Marie Janků Sandtnerové Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů. Jedná se však o lehčí salát, ve kterém chybí majonéza. S kombinací brambor a tučné „zálivky“ se setkáváme až o pár desítek let později. Do té doby českému stolu vévodí jemný vídeňský salát, většinou stavěný na několika málo ingrediencích, především bramborech, cibuli a pikantní zálivce, kterou tvoří silnější hovězí vývar, ocet, olej, hořčice, sůl, pepř a troška cukru. V 60. letech minulého století však salát rychle mění svůj základ, ke kterému se často přidává uzenina, vejce, kořenová zelenina a právě ona důležitá nezbytnost, kterou je majonéza.
Recept na zdravou variantu bramborového salátu
Dobrou chuť! 🙂
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?
Buying Levitra Online Reviews neugsVut buy cialis professional attellapen Comprar Cialis En Estados Unidos