FIT bramborový salát

fit dietní zdravý top recept na štědrovečerní stůl

Stačí malé změny a pocítíte velký rozdíl. Přesně to je případ i dietního bramborového salátu. V zásadě je totiž zdravý – vždyť obsahuje samou zeleninu a když to s ním nepřeženete, je vše v pořádku. Háček nastává v přidání majonézy, která má velké množství tuků. Ukáži vám, jak z něj udělat zdravější přílohu.

Snadné tipy, jak odlehčit bramborový salát

  • Dejte více zeleniny než obvykle
  • Vynechejte všechny uzeniny
  • Zapomeňte na majonézu
  • Přidejte oblíbené bylinky

Brambory, průměrný Čech jich ročně zkonzumuje na 70 kg, což už je panečku slušná porce. Přitom domovina této oblíbené plodiny nenáleží Česku, nýbrž jižní Americe, odkud ji do Evropy přivezl Krištof Kolumbus. Zprvu se jednalo o vyhlášenou pochoutku, kterou vyhledávaly především zámožnější vrstvy. Posléze, když se jimi začala zkrmovat prasata, dává od nich panstvo ruce pryč. Až střídající se hladomory otevírají bramborám doširoka dveře, aby je na piedestal popularity umístila také Marie Terezie. Ta nechala okopaninu dovézt z Pruska a uložila kněžím za úkol hlásat o nich obyčejným lidem. Často se pak takovému duchovnímu přezdívalo bramborový kazatel.

Zmínku o regulérně prvním českém bramborovém salátu, servírovaném k smaženému kaprovi, spojujeme s rokem 1924, kdy se objevuje v díle Marie Janků Sandtnerové Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů. Jedná se však o lehčí salát, ve kterém chybí majonéza. S kombinací brambor a tučné „zálivky“ se setkáváme až o pár desítek let později. Do té doby českému stolu vévodí jemný vídeňský salát, většinou stavěný na několika málo ingrediencích, především bramborech, cibuli a pikantní zálivce, kterou tvoří silnější hovězí vývar, ocet, olej, hořčice, sůl, pepř a troška cukru. V 60. letech minulého století však salát rychle mění svůj základ, ke kterému se často přidává uzenina, vejce, kořenová zelenina a právě ona důležitá nezbytnost, kterou je majonéza.

Recept na zdravou variantu bramborového salátu

Ingredience na fit bramborový salát

  • 680 g brambor uvařených a oloupaných (750 – 800 g syrových) – varný typ A – salátové + červené brambory, či batáty, salát je tak v chuti zajímavější
  • vajec
  • 100 g čerstvé mrkve
  • 100 g bonduell hrášku a kukuřice
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 50g sterilizované papriky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice (20 g)
  • 1 lžíce majonézy (20 g)
  • 150 g bílého selského jogurtu
  • 2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • oblíbené bylinky

Postup receptu

  1. Brambory umyjte a uvařte i se slupkou v osolené vodě do změknutí. Trvá to cca 30 minut. Dávejte si pozor na typ brambor. Použijte salátové – varný typ A. Ostatní by se mohly rozpadat. Po uvaření nechejte brambory zcela vychladnout. V zimě to urychlíte, když je dáte na balkón.
  2. Souběžně uvařte i vejce natvrdo. Na měření času používám digitální kuchyňskou minutku. Nechejte je vychladnout a oloupejte.
  3. Připravte si hrášek. Mrkev uvařte doměkka, což trvá 20 – 30 minut, a nakrájejte na drobné kostičky. Nadrobno nakrájejte také sterilované okurky.
  4. Pokud máte rádi v salátu cibuli, můžete ji do salátu přidat.
  5. Až jsou brambory úplně studené, oloupejte je pomocí vidličky a nože. Pozor, vychladnutí je důležité pro udržení tvaru brambor. Připravte si dostatečně velkou mísu a protlačte do ní brambory a vejce přes kráječ / sítko na brambory. Pokud ho nemáte, musíte vše ručně nakrájet na kostičky.
  6. Přidejte mrkev, hrášek, okurky, hořčici, majonézu a polovinu jogurtu. Osolte, opepřete a vše najednou opatrně promíchejte. Michání se snažte minimalizovat, abyste z toho nakonec neměli místo salátu omáčku. 😀
  7. Podle konzistence přidejte zbytek jogurtu. Pokud budete chtít salát „řidší“, přidejte ještě více jogurtu, případně majonézy. Pokud chcete minimalizovat kalorie, vynechejte majonézu úplně, já jsem ji tam dala kvůli zlepšení chuti.
  8. Nakonec dosolte a případně dopepřete dle chuti. Někdo nepepří. Sůl přidávejte postupně, ať salát nepřesolíte. Pokud by byl salát málo kyselý, můžete přilít trošku vody z okurek nebo octa.
  9. Salát nechejte uležet v lednici nebo na balkóně do druhého dne. Druhý den ho ochutnejte a případně ještě přisolte.

Dobrou chuť! 🙂

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů