Recepty na ty nejlepší zeleninové saláty

Okurkový salát

Vánoce jsou pro mnoho z nás velice zátěžovým obdobím a to zejména na zažívání, rodinná setkání, domácí pojídání nachystaných a napečených dobrůtek, zejména, když nás nikdo nevidí. Vidíte se v tom? Nemějte obavy, já také. Důležité je však zachovat vyváženost a harmonii ve svém životě, nejen v tom, co jíme, ale celkově v životním stylu. Samozřejmě, že se každý den necítíme skvěle, máme běžné provozní starosti a povinnosti, avšak to jak se o naše tělo staráme, je více než důležité. Můžeme si být jisti, že zde existuje správně zákon akce a reakce – jak se chováme, tak se budeme také cítit.

Mnohokrát jsem zkoušela, jak moje tělo reaguje na různé suroviny a vždy jsem došla k závěru, že po sladkém, či slaných pochutinách se cítím hůře nejen fyzicky, ale také psychicky, myslím, že se až moc podceňuje to, jak se stravujeme, proto nejlepší volbou, kterou pro sebe můžeme udělat a mnohdy i tou nejlepší prevencí, je začít zdravěji žít. Stravovat se lépe je bohužel dlouhá cesta, taková, na které není všechno jednoduché, nikdo vám na stříbrném podnose nepřinese zlaté prasátko, ale o to více si toho můžeme vážit, jelikož kolik úsilí, snahy vložíte sami do sebe, to vám nikdo nevezme.

Připravila jsem pro vás pár receptů, které mi moc chutnají 🙂

Balkánský šopský salát

Ingredience

  •  balzamikový ocet
  • 1 ks salátová okurka
  • ledový salát, či jiný salát, ráda používám směs
  • 3 ks rajče (menší)
  • 35 g balkánský sýr nebo feta

Postup přípravy

Okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Menší rajčata omyjeme, osušíme a rozkrájíme na čtvrtinky.

Zeleninu dáme do mísy, lehce promícháme, zakapeme lehce balzamikovým octem a posypeme hrubě strouhanám balkánským sýrem.

Zeleninový salát místo oběda?

Zeleninové saláty jsou pro mnohé symbolem diety. Lidé si je v restauracích často vybírají s tím, že je to něco dietního, lehčího, něco čím nemohou nic pokazit.

Ne vždy je taková volba tou nejlepší – především z pohledu (ne)dostatečnosti a (ne)vyváženosti takového salátového pokrmu jako hlavního jídla dne.

Pokud chcete, aby váš jídelníček byl vyvážený, je potřeba myslet na to, aby jídla, ze kterých se skládá, byla nutričně vyvážená – tedy obsahovala všechny hlavní živiny v dostatečném množství – sacharidy, bílkoviny i tuky.

Pokud se snažíte hubnout, není třeba některou z hlavních živin zbytečně omezovat. Hubnout se dá i s racionálním jídelníčkem. Daleko důležitější je dostatečná, pravidelná a vyvážená strava.

Salát z červené řepy

Ingredience

  • 1 červená řepa
  • citronová šťáva
  • jablko
  • cibule
  • troška pažitky

Zálivka

  • 1 velký jogurt
  • troška nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce octa
  • troška medu na oslazení
  • sůl pepř
  • půl lžičky mletého kmínu
  1. Řepu důkladně očistíme a omyjeme. Nakrájíme či nastrouháme na menší kostky. Ihned pokapeme citrónem, aby řepa neztratila barvu
  2. Jablko nastrouháme na hrubo nebo nakrájíme na kostičky a na malé kostičky taky nakrájíme cibuli a smícháme dohromady
  3. Do bílého jogurtu dáme nasekanou pažitku, pepř, sůl, kmín, med, křen, hořčici, ocet a vše dobře promícháme. Tím nám vznikne zálivka
  4. Poté vmícháme do řepy a necháme zhruba 30 minut odstát v lednici

Rajčatový salát s okurkou

Ingredience

  • rajčata (můžeme dát i cherry rajčata)
  • salátová okurka
  • 1 cibule
  • 5 dkg sýra (výběr dle chuti)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • sekaná pažitka

Postup

  1. Rajčata nakrájíme na plátky nebo měsíčky a salátovou okurku na kostičky.
  2. Osolíme, opepříme, promícháme s olejem, nadrobno nakrájeným sýrem a na jemno nakrájenou cibulí
  3. Do jogurtu vmícháme sekanou pažitku a salát jogurtem zalijeme
  4. Necháme chvilku proležet a podáváme s pečivem

Celerový salát s jablky a křenem

Ingredience

  • 25 dkg oloupaného celeru
  • 25 dkg oloupaných a vykrojených jablek
  • 2 lžíce strouhaného křenu

Zálivka

  • 1 dl bílého jogurtu
  • 2 lžíce vody
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1-2 lžičky cukru
  • špetka soli

Postup

  1. Oloupaný celer a křen nastrouháme na jemno, a jablka na nudličky
  2. Nastrouhaný celer, jablka a křen dobře promícháme, zalijeme zálivkou, smíchanou z uvedených ingrediencí, a necháme krátce proležet
  3. Vychlazený salát podáváme s pečivem

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů