Zdravé mlsání na Vánoce II.

Vánoce jsou za dveřmi. Ve většině domácností to už touto dobou nádherně voní vanilkovými rohlíčky, čerstvými perníčky, placičkami, lineckým, vínovým pečivem, čokoládovými sušenkami a dalším oblíbeným vánočním cukrovím. Bojíte se, že neodoláte, a zase se o letošních Vánocích nacpete k prasknutí?

Připravila jsem pro Vás dalších pár zdravějších variant necukroví 🙂

Mlsat jde i zdravě a ušetříme si tak nepříjemné pocity, jako je nafouklé břicho, únava, nadýmání a mnoho dalších.

Většina lidí vnímá Vánoce jako období, kdy je normální se přejídat a příliš se nezatěžovat tím, co jíme a kolik toho sníme. Samozřejmě nemusíte zrovna o Vánocích začínat přímo s dietou, ale neuškodí podívat se na pár zdravějších variant typických vánočních pochoutek a zkusit tentokrát při jídle myslet na větší střídmost.

Recept na: Dietní vločkové rohlíčky

100 g celozrnné mouky, 200 g ovesných vloček, 40 g vanilkového pudingu, 100 g tuku, 50 g mletého třtinového cukru nebo lžíce umělého sladidla.

Ovesné vločky 2x pomeleme nebo rozmixujeme, přisypeme cukr, mouku a puding. Vše spojíme margarínem, můžeme přidat i lžíci mléka. Vytvarujeme rohlíčky, které pečeme na lehce vymazaném plechu. Horké obalujeme v cukru.

Linecké kolečka s pomerančovou příchutí z celozrnné mouky

Linecká kolečka s marmeládou uvnitř patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Jak jej udělat o něco zdravější? Použijte celozrnnou mouku a přeslazenou ovocnou marmeládu můžete nahradit karobovým krémem (koupíte jej ve zdravé výživě).
 
Pomerančové linecké sušenky. 35 kalorií (bez nálpně)
Výhody: obsahuje celozrnnou mouku, minimum tuku; karobová pomazánka obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, pomáhá snižovat cholesterol v krvi a má příznivý vliv na trávení
Počet kalorií/kus: 35 (sušenka bez náplně)
 
Budete potřebovat:
 – 1 hrnek hladké čirokové mouky
 – 1 hrnek celozrnné mouky
 – 1/2 lžičky prášku do pečiva
 – 1 hrnek cukru
 – špetku soli
 – 1/2 hrnku rostlinného oleje
 – 1 větší vejce
 – 2 lžičky vanilkového extraktu
 – 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
 
Postup:
 1. Na válu smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
 2. Ve větší misce rozmíchejte mixerem na nižší rychlost směs cukru a oleje, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte směs mouky. Poté zapněte mixér na vyšší rychlost a směs míchejte zhruba tři minuty, aby vznikl hladký krém. Poté opět snižte rychlost a přidejte vajíčko, pomerančovou kůru a vanilku.
 3. Těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou vyválejte na širší placku na voskovaném pečícím papíře, poté srolujte a dejte na dvě hodiny do ledničky těsto odpočinout.
 4. Troubu předehřejte na 200 °C.
 5. Těsto na pomoučeném vále rozválejte zhruba na třímilimetrovou šířku. Pomocí vykrajovátek z něj tvoř různé tvary a pokládejte je na vymazaný plech. Pamatujte na to, že vždy budete slepovat dva stejné tvary k sobě. Správná linecká kolečka  by měla mít v horní sušence navíc vykrojené „okýnko“ . Jeho tvar je na vás.
 6. Každý plech se sušenkami pečte asi 10 až 12 minut, dokud nezezlátnou.
 7. Sušenky k sobě pak slepujte marmeládou nebo jakoukoliv jinou sladkou pomazánkou. Výborný a zdravý zároveň je karobový krém, což je méně tučná obdoba nutelly.

Napište mi jak Vám chutnalo 🙂

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů